![]() |
April's Fried Macaroni |
Bahan-bahan :
Rebus
1 peket macaroni – Jenama Agnesia (Optional)
*Biar air mendidih dan masukan macaroni yang telah dibasuh bersih
*Masukan sedikit garam dan minyak masak supaya tidak melekat
*Biar air mendidih dan masukan macaroni yang telah dibasuh bersih
*Masukan sedikit garam dan minyak masak supaya tidak melekat
Untuk Kisar
· 15 tangkai cili kering
· 2 biji bawang besar saiz sederhana
· 5 ulas bawang putih
· Sedikit belacan (optional) *sy masukan sikit sbb tekak org melayu xleh xde belacan
· Sedikit air
Bahan lain
· 1 bawang besar saiz sederhana – dimayang
· 2 ulas Bawang putih - dimayang
· 2 biji ubi kentang saiz sederhana – dipotong dadu
· Lobak merah (optional )
· Kacang Peas (Cay Ayam Brand – Dlm Tin)
· Daun sup
· Sos Tomato
· Sos Cili
· Sos Tiram
· Garam
· Serbuk perasa
· Minyak secukupnya
Cara – cara :
· Tumis bawang besar dan bawang putih hingga kuning.
· Masukan kentang, lobak merah dan sayur2 lain yang disukai. Goreng hingga empuk.
· Masukan cili yang dikisar t dan tumis hingga garing dan naik bau.
· Masukan sos cili, sos tiram dan sos tomato.
· Masukan daging cincang dan goreng hingga masak.
· Masukan sedikit garam, gula dan serbuk perasa.
· Masukan kacang peas jika suka.
· Akhir sekali masukan macaroni yang telah direbus dan goreng hingga sebati. Hiaskan dengan daun sup.
Bahan-bahan :
- 1 peket mee basah
- 1 biji bawang besar sederhana besar
- 5 ulas bawang putih
- 2 peket sup bunjut
- Lobak merah (optional)
- Garam
- Serbuk perasa
- Sedikit minyak
- Daun sup
- Bawang goreng (optional)
- Cili padi
- Daging kisar dan ubi kentang (buat bebola mcm bergedel)
Cara-cara :
- Kisar bawang merah, bawang putih dan sedikit air.
- Masukan minyak dan tumiskan bahan yang dikisar.
- Masukan lobak merah dan sayuran lain, masak hingga empuk
- Masukan sup bunjut dan air secukupnya.
- Masukan garam dan serbuk perasa.
- Masak hingga mendidih, masuka bebola daging apabila kauh mendidih.
- Biar masak seketika dan siap.
- Celur mee dan siap untuk dihidangkan bersama daun sup, bawang goreng dan cili padi.
No comments:
Post a Comment